İNSÜLİN DİRENCİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Çağımızın hastalığı olan insülin direncinin görülme sıklığını ülkemizde oldukça arttı. Birçok diyabet hastası diyabet hastalığı gelişmeden önce insülin direncine sahip oluyor ve bu durum halk arasında gizli şeker olarak kendini gösteriyor. İşte insülin direnci ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Nedir bu insülin direnci?
Yemek yiyince kandaki şekerin, enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere girmesi insülin hormonu sayesinde oluyor. Direnç oluştuğunda ise insülin hormonu kandaki şekeri hücrelere sokamıyor yani kan damarıyla hücre arasında adeta bir duvar örülüyor.
Belirtileri nelerdir?
Bir türlü doymuyor, hızla kilo alıp - zor kilo veriyor, acıkma atakları yaşıyor, yemeklerden hemen sonra halsizlik yaşıyor, çabuk sinirleniyor ve diyet yapmanıza rağmen zayıflayamıyorsanız sizde de çağımızın hastalığı olan insülin direnci gelişmiş olabilir. Genetik yatkınlıkla beraber sağlıksız beslenme ve hareketsizlik insülin direncinin ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. İnsülin direnci olan bireylerde hatırlama ve konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, yemeklerden hemen sonra uyku hali, tatlı gıdalara olan istekte artış, kilo kontrolünde güçlük, sabah yataktan kalkmada zorluk özellikle karın bölgesinde yağlanma belirtileri görülüyor. Bu durumda mutlaka bir endokrinoloji uzmanıyla görüşmek gerekiyor.
Dikkat!
Kırk yaş üzeri, vücut kitle indeksi 25 kg/m2' nin üzerinde, bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm' den fazla olan bireylerde insülin direnci gelişme riski oldukça fazla oluyor.
Beslenme ve spor ile ilişkisi nedir?
İnsülin direncinin tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri esastır. Boy, kilo, cinsiyet ve günlük aktivite miktarı göz önüne alınarak beslenme alışkanlığı değiştirilmeli ve bireyin ideal kiloya inmesi sağlanmalıdır. Yoğun ve glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı, yağlı gıdaların tüketimi kısıtlanmalı ve fazla tuz tüketmekten kaçınılmalıdır. Bir gıdanın glisemik indeksi onun kan şekerini yükseltme özelliğini gösterir. Gİ' si yüksek olan gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltiyor ve kilo alımına neden oluyor. Bazı kekler, muz, incir, üzüm gibi meyveler pirinç, beyaz ekmek, kek, pasta gibi unlu ve şekerli gıdalar yüksek Gİ' li olarak sınıflanıyor. Bu besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak ve sık sık ara öğün yapmak gerekiyor.
Haftada en az 150 dakika olacak şekilde egzersiz yapılması da insülin direncini en iyi kıran özelliklerin başında geliyor. Ani şeker düşmelerinden kaçınmak için tek seferde yapılan egzersizin 45 dakikayı geçmemesi gerekiyor.
Uzm.Dyt.Olcay Barış