NEDEN DENGELİ BESLENMELİYİZ?
Yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun büyüme, gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklara neden olacağından & ldquo yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir& rdquo diyebiliriz. Yetersiz ve dengesiz beslenen bir kişinin vücudu mikroplara karşı dayanıklı değildir. Dolayısıyla bu gibi kimseler kolay hasta olurlar ve hastalıkları ağır seyreder.
Ayrıca, herhangi bir besin öğesinin yetersiz alınması durumunda vücutta o besin öğesinin görevi yerine getirilemeyeceğinden vücut çalışması da aksamakta ve hastalıklar baş göstermektedir. Dengesiz beslenme insanın çalışma, planlama ve yaratma yeteneğini düşürür. Ekonomik bakımdan gelişmiş olmanın ilk şartı, insan gücünü üretimi arttırmak için kullanabilmektir. Sağlıklı insan üretken insandır. Sağlığın temeli de yeterli ve dengeli beslenme ile atılır.
Yetersiz ve dengesiz beslenme yüzünden zihnen ve bedenen iyi gelişmemiş, yorgun, isteksiz ve hasta bireyler toplum için bir güç ve kuvvet değil bir yüktür.
Yeterli ve dengeli beslenen kişilerin görünüşü şöyle tanımlanabilir:
Sağlam bir görünüş
Hareketli ve dikkatli bakışlar
Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt
Canlı ve parlak saçlar
Kuvvetli, gelişimi normal kaslar
Düzgün, iyi gelişmiş kol ve bacaklar
Sık sık baş ağrısından şikâyet etmeyen, iştahlı, çalışmaya istekli kişilik
Vücut ağırlığı boy uzunluğuna ve yaşına göre orantılı
Zihinsel ruhsal ve sosyal gelişimi normal, devamlı çalışabilen bir kişilik
Yetersiz ve dengesiz beslenenlerin görünüşü ise:
Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut
Şişkin bir karın
Ciltte çeşitli yara ve pürüzler
Sık sık baş ağrısından şikâyet
İştahsız, yorgun, isteksiz bir kişilik
Zihinsel gerilik, hal ve hareketlerde dengesizlik ileri aşamadaki yetersiz beslenmenin işaretlerindedir. Bunun yanında vücut ağırlığının boy uzunluğuna ve yaşa göre fazla olması yani şişmanlık (obezite) da, genellikle dengesiz beslenmenin belirtisidir ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Bir toplumdaki bireylerin yeterli ve dengeli beslenip beslenmediklerine sadece dış görünüşüne bakarak karar vermek doğru değildir. Toplumdaki bireylerin beslenme durumları bilimsel yöntemlerle saptanabilmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalar, toplumumuzun önemli bir kısmının yetersiz ve dengesiz beslenmekte olduğunu göstermektedir.
Yetersiz beslenmenin etkilediği grupların başında bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebe ve emzikli anneler, yaşlılar ve işçiler gelmektedir. Yetişkinlerde ise şişmanlık ve bunun zemin hazırladığı hastalıklar önemli halk sağlığı sorunlarındandır. Dengesiz beslenmenin nedenleri araştırıldığı zaman, beslenme bilgilerinden yoksunluğun büyük önem taşıdığı görülmektedir. Bu bakımdan dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük önem taşımaktadır.