Zerdeçal, zencefil ailesinde sarı çiçekleri ve büyük yaprakları bulunan bir bitkidir. Hint safranı, safran kökü olarak da adlandırılmaktadır. Deri yumuaşatıcı özelliği ile deri hastalıklarında da kullanılmaktadır. Zerdeçal çok iyi bir antioksidan ve antienflamatuardır. Zerdeçalın hazmı kolaylaştırıcı, kalp hastalıklarını önleyebileceği, kolesterolü azaltıcı, iltihap giderici özelliğiyle birçok faydası vardır.
Zerdeçal, zencefil ailesinde sarı çiçekleri ve büyük yaprakları bulunan bir bitkidir. Hint safranı, safran kökü olarak da adlandırılmaktadır. Deri yumuaşatıcı özelliği ile deri hastalıklarında da kullanılmaktadır. Zerdeçal çok iyi bir antioksidan ve antienflamatuardır. Zerdeçalın hazmı kolaylaştırıcı, kalp hastalıklarını önleyebileceği, kolesterolü azaltıcı, iltihap giderici özelliğiyle birçok faydası vardır.Gıdalarda bulunan fitokimyasallar sağlık üzerinde potansiyel yararları olduğu için kanser, kardiyovasküler hastalık, inflamatuvar ve obezite gibi birçok metabolik hastalıkların önlenmesi amacıyla keşfedilmiştir.
Diğer yandan doğal olarak oluşan fitokimyasallar sınıfından olan kurkumin gibi etken maddeleri içeren polifenoller; enerji metabolizmasına etki gösterir.
Zerdeçal içeriğindeki kurkumin takviyelerinin, yüksek yağlı bir diyetin etkilerini önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir.
Zerdeçal ve Covid 19
Etken maddesi curcumin olan zerdeçal son zamanlarda oldukça gündemde. Bu bitki ile ilgili klinik çalışmalar da nispeten daha fazla. Covid-19 olarak bilinen koronavirüsün vücuttaki tutulumunun ACE-2 ekspresyonu ile arttığı bildirilmektedir. Peki zerdeçal besin kaynaklı olarak kullanıldığında bu etkiyi yaratabilir mi? (Yapılan bir çalışmada hayvanlarda 150 mg curcumin vücut ağırlığı başına verildiğinde ACE-2 reseptörünü arttırmış fakat zerdeçalın curcumin içeriği sadece %3). Dolayısıyla zerdeçal besin kaynaklı alındığında etken madde çok düşük olduğundan olumsuz bir sonuca sebep olmaz. Günlük önerilen 1 tatlı kaşığı zerdeçalın ACE-2’yi yükseltme ihtimali yok hatta koronavirüse karşı koruyucu olabileceğine dair çalışmalar mevcut. Gıda takviyesi olarak kullanımında ise dikkatli olmakta fayda var. Sağlıkla kalın.
Uzm.Dyt.Olcay Barış