PROBİYOTİKLER İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Probiyotik kelimesi Latince ?pro? ve ?bioş köklerinden türetilmiş ve ?yaşam için? anlamına gelmektedir. Vücudumuzda taşıdığımız en büyük organ, bağırsaklarımız tam tamına 350 m2 büyüklüğüne sahip ve probiyotiklerin de aynı zamanda yaşama alanı. Her birimiz, vücudumuzdaki hücre sayısının 10 katı kadar probiyotik bakteriyi bağırsaklarımızda taşıyoruz. Yeterli miktarda alındığında sağlıklı yaşayabilmemizi, hastalıklardan korunmamızı sağlayan bu bakterilere ?Probiyotik Bakteriler? diyoruz.
Bu bakterileri dışardan daha fazla kazanmak, bağırsaklarımızda onlara daha fazla alan açmak, sayılarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak çok önemli bir koruyucu sağlık unsuru. Unutmayın, bağırsaklarınızdaki probiyotikler ne kadar çok, ne kadar çeşitliyse sağlığınız da o kadar güvence altındadır. Probiyotikler hiçbir şekilde bağımlılık yapmaz.
Sağlıklı bir beyin için sağlıklı bir bağırsak olmalıdır
Doğru. Bağırsaklar ve beyin fiziksel ve biyokimyasal olarak merkezi sinir sistemi ile birbirine bağlı. Vagus siniri bağırsaklar ve beyin arasında sinyaller gönderen büyük bir sinir. Geçmişte bilim adamları, bir insanın vücudunda yaklaşık 100 trilyon bakteri ve yalnızca 10 trilyon insan hücresi bulunduğunu söylemişti. Fakat şimdi son tahminlere göre vücudumuzda yaklaşık 30 trilyon insan hücresi ve 40 trilyon bakteri var. Bu bakterilerin çoğunluğu bağırsağımızda, bu nedenle bağırsaklarınızı bağlayan hücrelere ve vücudunuza giren her şeyle doğrudan temas halindedirler. Bu durumda kim kimin dünyasında yaşıyor tartışılır.
Fermente ürünler iyi birer probiyotik kaynağıdır
Yanlış. Her canlı bakteri içeren fermente ürün probiyotik gıda olarak kabul edilmemektedir. Bu bakteriler bağırsağa canlı ulaşamaz, probiyotik sayılamaz. Diğer bir yandan beslenme bir kar zarar ilişkisi ve fermente besinler tuz içeriği nedeniyle yüksek tansiyon hastalığına, ödeme sebep olabilir, reflü ve mide hassasiyeti yaratabilir.
Yoğurt, günlük probiyotik ihtiyacımızı karşılamamız için yeterlidir.
Yanlış. Söz konusu yoğurt birkaç bakteri türünü içeriyor. Fakat dışkı analizleri, yoğurttaki bazı bakterilerin bağırsağa canlı ulaşamadıklarını göstermiş. Diğer bakteriler bağırsağa canlı olarak gelebilmişlerse de kalıcı olmamışlar. Bu yüzden yoğurdu probiyotik sayamayız.