BEBEKLERDE GAZ SANCILARINI GİDERMENİN YOLLARI
Gaz, bebekler arasında oldukça yaygın bir sorundur ve nadiren endişe edilmesi gerekir. Bebeklerde gaz oluşumunun nedenleri arasında; antibiyotikler, laktoz intoleransı, yemek yeme ya da içme ve yeterlisu içmemek, hava yutma, çiğnemeden yemek, şişkinlik yapan gıdalar bulunur. Ayrıca hazmı zor yiyeceklerin yenmesi halinde de bebeklerin sindirim sistemlerinde gaz meydana gelebilir.
İşte bebeklerde ki gaz ağrısı için en iyi ev ilaçları:
1.Çadıruşağı Otu
Çadıruşağı Otu antispazmodik ve antiflatulen özellikleri nedeniyle mükemmel bir gaz ağrısı kesicidir. Aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olur. Çocuğu emziriyorsanız, bir bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı kadar çadıruşağı otunun tozundan ekleyin ve günde iki kez için.
2.Egzersiz
Egzersiz çocuğunuzun sindiriminin sorunsuz olmasını sağlayacaktır. Aktif bir çocukta mide ağrısı ve kabızlık gibi sorunlar daha az görülmektedir. Beslenme arasında yumuşak hareketlerle çocuğunuzun bacaklarını bisiklet çevirir gibi egzersiz yaptırın. Bu hareket karın bölgesine baskı oluşturarak gazın dışarıya çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca çocuğunuzu yürüme, koşma ve dans gibi ılımlı egzersizler yapması için teşvik edin.
3.Masaj
Masaj, gaz ağrısından muzdarip bir bebeğin anne-babası için çok iyi bir seçimdir. Mide ve bağırsak üzerine yapılacak masaj gazın hafiflemesini sağlayacaktır.
4.Sıcak sıkıştır
Sıcak kompres bebeklerin gaz ağrılarına muazzam bir rahatlama verebilir. Sıcaklık gazın dışarıya atılmasına yardımcı olacaktır. Sıcak suya yumuşak bir havlu daldırın ve fazla suyunu sıkın. Çocuğunuzun karın bölgesine sıcak havluyu koyun. Havlu soğuduğunda, sıcak diğer havlu ile değiştirin. Yöntemi 3 veya 4 kez tekrarlayın. Bir günde bu yöntemi birkaç kez yapabilirsiniz.
Not: Çocuklar üzerinde sıcak su şişesi veya ısıtma pedi kullanmaktan kaçının.
5.Rezene
Rezene, bebeklerde gaz gibi sindirim problemlerini gidermede son derece faydalıdır. Gazı dağıtmak, ağrıyı gidermek ve spazmı çözmek için mükemmel bir biktidir. 10 dakika boyunca 4 bardak suyun içine yarım çay kaşığı rezene tohumu atın ve kaynatın. Gün boyunca 2 veya 3 defa soğuk olarak bebeğinez küçük dozlarda verin. Emziren anneler de bu suyu kendileri içebilir.
6.Papatya
Bağırsak gazını azaltmaya yardımcı kimyasallar içinde de bulunan Papatya, küçük çocuklarda gaz ağrısı gibi mide rahatsızlıkları içinde iyi bir çaredir. Bu bitki aynı zamanda sindirim sistemi kaslarını gevşeterek, sindirimi rahatlatır ve gaz oluşumunu engeller. Bir bardak sıcak suyun içine yarım çay kaşığı kurutulmuş papatya koyun. bardağın üzerini kapatın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. İçine bal ekleyin ve oda sıcaklığında soğuması için bekleyin. Bu çaydan çocuğunuza günde 1 veya 2 kez bir çay kaşığı miktarında verin. Emziren anneler papatya çayını günde 2 ya da 3 kez bir fincan içebilir.
7.Su
Çocuğunuz gaz ağrısından muzdarip ise, onun sıvı alımını arttırın. Vücud sıvı yeterli miktarda olduğu zaman sindirim sistemi fonksiyonları daha düzgün çalışacaktır. Gazı daha kolay dışarıya atacak ve kabızlık sorunu yaşamayacaktır.
Ayrıca bunlara dikkat edin:
Emzirirken, sık sık bebeğinizi geğirtin
Çocuğunuza süt ürünleri verdikten sonra gaz oluşuyorsa laktoz intoleransı konusunda doktorunuzla konuşun.
Emziren anneler beslenmelerinde gaz yapacak yiyeceklerden kaçınmalıdır.
Çocuğunuz yemeğini yavaş yerse, daha az hava yutacaktır ve gazı daha az olacaktır.
Çocuğunuza yemeği iyice çiğnemeden yutmamasını öğretin.
Gazı olan çocukları bir kaç saat katı gıdalardan uzak tutun. Çocuğunuza pirinç, elma ya da kraker gibi hafif ve yumuşak gıdaları az miktarda verin.
Gaz ağrısı olan ve gaz eğilimi olan çocuklara içecekleri kamışla içmesine izin vermeyin. Sakız çiğnetmeyin ve şekerli yiyecekler vermeyin.
Yavaş yavaş sindirim sistemini geliştirmek ve gazı önlemek için çocuğunuzun beslenmesinde probiyotik yoğurtu ilave edin.
Sindirimi geliştirmek için çocuğunuza 1 dilim ananas veya greyfurt verin.
Önce bir doktora danışmadan çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeyin.