KALSİYUM EKSİKLİĞİNİN ÖNEMLİ İŞARETLERİNİ ATLAMAYIN
Kalsiyum vücudunuzun en önemli besinlerinden biridir. Kalsiyumun yüzde 99'u kemik ve dişlerde depolanır. Vücut sinir sistemi aracılığıyla önemli mesajlar gönderme de dahil olmak üzere birçok önemli fonksiyonları yürütmek için bu minerali kullanır.
Kalsiyum eksikliği, özellikle yaşlı ve postmenopozal kadınlarda çok yaygın bir sorundur. Aynı zamanda çocukların sağlıklı gelişimini de etkiler.
Pek çok faktör onun eksikliğine katkıda bulunabilir. En sık rastlananlan ise, yanlış beslenme sonucu yeterli kalsiyum alınmaması, yaşlanma, düşük D vitamini düzeyleri ve vücuttaki hormonal değişiklikler.
Sorun ciddi hale gelene kadar insanlar genellikle, kalsiyum eksikliğinin uyarılarını görmezler. Ancak kalsiyum eksikliğini önceden tespit ettirmeniz çok önemlidir. Bunun için düzenli olarak testler yaptırarak, kalsiyum seviyesini ölçtürün.
İşte kalsiyum eksikliğinin işeritleri:
Kas ağrıları ve krampları
Kalsiyum eksikliğinin en sık görülen belirtilerden biri kas ağrıları ve kramplarıdır.
Ellerde ve bacaklarda kontrol dışı kas seyirmesinin yanı sıra uyuşma ve karıncalanmalar olabilir.
Eğer düzenli olarak kas krampları ve ağrıları yaşıyorsanız, kalsiyum seviyesini kontrol ettirin.
Zayıf Kemikler
Vücutta kalsiyum yetersizliği kemiklerin sağlığı üzerinde risk oluşturabilir. Kalsiyum güçlü bir iskelet ve kemikler için hayati önem taşımaktadır.
Düşük kalsiyum ile kemik osteoporozu ve kırılganlığı arttırır.
Ebeveynlerin çocuklarına, özellikle de büyüme çağlarında kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslemeleri gerekir.
Zayıf Dişler
Kalsiyum eksikliğinin bir başka işareti de dişlerdir. Kalsiyum dişlerin önemli bir bileşenidir; dolayısıyla eksikliği çocuklarda kusurlu diş oluşumuna neden olabilir. Yetişkinler de diş çürümelerine ve diğer oral sorunlara yol açar.
Yapılan araştırmalara göre, kalsiyum ve D vitamini takviyesi yaşlılarda diş kaybını azaltmaya yardımcı oluyor.
Sık Hastalık
Kalsiyum ayrıca vücutta virüsler, bakteriler, mayalar ve mantarlarla savaşta bağışıklık sistemine yardımcı olur. Kalsiyum bakımından eksiklik yaşayan kişilerin soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardan sık sık şikayet etmesinin nedenlerinden biri budur.
Ayrıca yara ve yaralanmada iyileşme sürecini destekler. Current Biology de yayınlanan bir makaleye göre, kalsiyum cerrahi sonrasında iyileşme sürecini hızlandırıyor. .
Kilo vermeil zorlaştırır
Yeterli kalsiyum alımı, sağlıklı vücut ağırlığı için de çok önemlidir. Aslında, obez insanların kalsiyumu yeterli miktarlarda almadıkları saptanmıştır. Yani kilo vermekte zorlanıyorsanız, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.
Regl öncesi belirtiler
Premenstrüel sendrom (PMS) kadınların karşılaştığı ortak bir sorundur. Semptomlar huysuzluk, yeme isteği, şişkinlik ve kramplardır.
PMS belirtileri büyük bir sorun değildir ama bazı aylar bu şikeyitleriniz artıyorsa, eksik kalsiyum alımından kaynaklanabilir.
Ergenliği geç geçiş
Kalsiyum eksikliği, ergenliğe geçişi geçiktirebilir. Aynı zamanda düzensiz ve şiddetli adet kramp olarak menstrüel sorunlara yol açabilir. Buna ek olarak, üreme fonksiyonlarını bile bozabilir.
Uyku Sorunları
Gece boyunca yatakta dönüp durmak ruh ve iş verimliliğini bozabilir. Düzenli olarak uyku sıkıntısı çekmek iyi bir işaret değildir. Bunun nedenleri arasında kalsiyum eksikliği olabilir.
Melatonin (uyku hormonu) üretimine Kalsiyum yardımcı olur.
Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, melatonin üretimi engellenmektedir. Ayrıca, kalsiyum doğal bir gevşetici olarak çalışmaktadır.