TAVUK ETİNİN SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNEMİ
Türkiye' de yetersiz beslenmenin etkilediği grupların başında çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar gelmektedir. Yetişkinlerde ise obezite başta olmak üzere hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklar çoğunluktadır. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için boya uygun vücut ağırlığını korumak, daha az doymuş yağ tüketmek, günlük kolestrol alımını azaltmak, şeker ve tuz tüketimini azaltmak, sebze-meyve, kurubaklagil, tam tahıl ürünlerini süt ve süt ürünlerini ve beyaz et ürünlerini daha sık tüketmek gerekmektedir.
Sağlıklı beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk eti besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde daha düşük enerji sağladığı, iyi kalite protein kaynağı olduğu ve daha az yağ ve doymuş yağ içermektedir.
ÇOCUK BESLENMESİNDEN TAVUĞUN ÖNEMİ
Çocukluk çağında özellikle protein yetersizliği, çocukların fiziksel ve zihinsel büyüme ve gelişmesini engellemektedir. Ülkemizde yapılan Türkiye Nüfus Araştırmasına göre, 5 yaş altı çocukların kısa boylu olduğu saptanmıştır. Bodurluk kronik bir beslenme yetersizliğinin göstergesidir. Büyümekte olan organizmanın kaliteli protein gereksinmesi vardır. Anne sütünden sonra tamamlayıcı besinlere geçildiğinde çocukların günlük protein gereksinmesinin yüzde 50' sini hayvansal kaynaklardan sağlanmaktadır.
Bir besinin kaliteli protein kaynağı olduğu, içerdiği amino asitlerle değerlendirilmektedir. Yetişkinler için 8 olan amino asitler büyüme ve gelişme sürecindeki çocuklar için 10 olup bu amino asitlere " elzem amino asitler" denir.
GEBELİK VE EMZİKLİK DÖNEMDE TAVUK
Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınların günlük enerji gereksinimleri artar. Artan enerjinin yüzde 15-20' sinin protein karşılanması ve bu miktarın da en az yüzde 25' inin hayvansal kaynaklı ürünlerden karşılanması önerilmektedir. Protein kalitesi sebebiyle hamilelik dönemlerinde kadınların kümes hayvanları, balık ve yumurta tüketmesi gerekmektedir. Tavuk eti, sebzelerle birlikte tüketildiğinde anemiyi(kansızlık) önler.
OBEZİTE TEDAVİSİNDEN TAVUK
Obezite tedavisinde bireyin günlük enerji alımı azaltılır. Bu azaltılma kesinlikle bazal metabolizmanın altında olmamalıdır. " Zayıflama diyetlerinde" günlük 1500-2000 kalorilik bir diyetin yüzde 15-20' i protein (56-75 gram) olmalıdır. Sağlıklı bir diyette toplam proteinin yüzde 25-50' inin hayvansal kaynaklı (14-19 gram) olması önerilmektedir.
Bu hesaplamaya göre, 100 gram derisiz tavuk eti hayvansal kaynaklı proteini karşılamaktadır.
YAŞLILIKTA TAVUK ETİ' NİN" ÖNEMİ
Yaşlılıkla birlikte sindirim sisteminde değişiklikler olmaya başlar. Dişlerin kaybı, tat duygusundaki değişme besin alımını azaltır. Ancak yaşlılıkta protein ihtiyacı azalmaz. Yaşlı diyetinden besinler yaşlının ekonomik durumu ve yeme alışkanlıklarına göre programlanmalıdır. Sindirim sistemi enzimlerinin de azaldığı unutulmamalıdır. Sindirimi güç yemeklerden kaçınılmalı ve tavuk eti, yumurta ve kuru baklagil gibi yiyecek gruplarının tüketilmesine ağırlık verilmelidir.