HEM SAĞLIKLI BESLENME HEM DE SAĞLIKLI ZAYIFLAMANIN YOLLARI
Dengeli beslenebilmek için her öğünde 4 temel besin grubundaki yiyecekleri (1.grup süt ve türevleri, 2.grup et-kurubaklagil ve yumurta, 3.grup tahıllar, 4.grup meyve-sebzeler) bir arada tüketiniz. Bu şekilde beslenme, besin öğeleri arasında dengeyi sağlar.
Yeterli beslenebilmek için kalori saymanıza gerek yok. Dört temel besin grubundan ne miktarda yemeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek lüks ve pahalı besinlerin tüketimi demek değildir. Besleyici özelliklerine göre gruplandırılmış olan yiyecekler birbirinin yerine tüketilebilir
KARBONHİDRATLAR HER ZAMAN BESLENMEDE OLMALI MI ?
Karbonhidratlı besinler zayıflama diyetlerinden çıkarılmamalıdır.
Zayıflama diyetlerinde de günlük enerjinin %50-60' ı karbonhidratlardan gelmelidir.
Zayıflama diyetlerinde tüketilen karbonhidrat türüne dikkat edilmelidir.
Şeker ve nişastalı besinler, kısa sürede acıkmaya neden olur. Her acıktıkça şekerli ve unlu besin tüketilmesi dengesiz beslenmeye ve bunun sonucunda şişmanlığa neden olur.
Zayıflama diyetlerinde şekerli ve nişastalı besinlerin miktarları sınırlandırılmalıdır.
Her besin öğesinin sindirimi için süre farklıdır. Karbonhidratlı besinler için bu süre en az, protein içerikli besinler için en fazladır.
Karbonhidratlı besinler hızlı sindirilip emilirler. Bu nedenle çabuk enerji sağlarlar.
Karışık bir diyetin sindirimi için geçen süre 2,5-3 saattir.
SU YAŞAM İÇİN ELZEMDİR
Günlük sıvı gereksinmesi yetişkinlerde 2-2,5 litre olup bu miktarın %70-75' i su ile karşılanmalıdır. Ancak su gereksinimi yaş,cinsiyet,kilo,aktivite türüne göre değişir.
DİKKAT
150 KG daki bir bayanın su ihtiyacı 3 litre ise 70 kg daki bir bayanın su ihtiyacı 2 litredir.Herkesin su ihtiyacı eşit değildir.Kişiye göre su gereksinimi değişmektedir.
DİKKAT
Sıvı gereksiniminizi çay,kahve,bitkisel çaylar,meşrubat v.b içeceklerden karşılıyorsanız.Günde 2 veya 3 litre su içmek de zorlanırsınız. Çok fazla içilen sıvı vücutda zarar vermektedir.Doğru olan ihtiyacınız kadar sıvı tüketmenizidir.
Diyette protein ve tuz fazla ise su kaybı artar, bu nedenle gereksinme de artar.
Diyette karbonhidrat fazla olduğunda su kaybı azalır, gereksinme de azalır
YAĞLARDAN KORKMALI MIYIM ?
Diyetle alınan doymuş yağların kan kolesterolünü yükseltici, doymamış yağların ise düşürücü etkisi vardır.
Türü ne olursa olsun, çok yağ tüketimi fazla enerji tüketimine neden olur. Fazla enerji tüketimi, şişmanlığa yol açar ve kan kolesterolünün artmasına neden olur. Kandaki kolesterol ve diğer yağların yükselmesi durumunda diyetteki toplam yağ miktarı azaltılmalıdır.
Kan yağlarının yükselmesini önlemek, dolayısıyla damar sertliğinden kaçınmak için alınan yağların pratik uygulamada %8-10& rsquo u çoklu doymamış, %7' nin altı doymuş ve %12-15' inin tekli doymamış yağ asitlerinden gelmesi gerekir. Yağsız süt, yoğurt ve peynirin tüketimi toplam yağ tüketimini azaltır.
Yağsız etin yağı azdır, tamamen yağsız değildir. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde yağsız ete sadece protein olarak bakmak yanlıştır.
Yağsız süt, yoğurt ve peynirin tüketimi toplam yağ tüketimini azaltır
PROTEİN AZI KARAR ÇOĞU ZARAR
Yetersiz protein tüketimi büyüme ve gelişmeyi engeller.
Büyüme ve gelişme, hücre çoğalması demek olduğundan protein, insan yaşamının başladığı andan yaşamın sonuna kadar gerekli olan besin öğesidir.
Büyümesi geri kalmış çocuklarda, gebelik, emziklilik ve hastalık durumlarında protein dengesini sağlamak için protein gereksinimi artar.
Besinlerle yeterli protein alınmadığında hücreler yenilenemez,kansızlık,hafıza kaybı,saç dökülmesi,tırnak kırılma,konsantrasyon güçlüğü,depresyon gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırla.
Gereğinden fazla protein tüketimi, karaciğer ve böbrek gibi organları zorlar. Ayrıca proteinin doku yapımı yerine enerji için kullanılmasına neden olur. Vücudun ihtiyacından fazla tüketilen protein,böbrek fonksiyonlarının görevlerini yapmak da zorlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca halk arasında kral hastalığı olarak bilinen gut hastalığına da sebep olmaktadır. Günlük protein ihtiyacı kişi den kişiye göre değişmektedir.
Hayvansal kaynaklı protein içeren besinleri yağ içeriği de fazladır. Zayıflama diyetlerinde buna dikkat edilmelidir.
Yüksek proteinli şok zayıflama diyetlerinin uygulanması sonucunda,böbrek ve safra taşlarının oluşmasına ayrıca kanda ürik asit yükselmesi ile gut hastalığına neden olmaktadır. Diğer taraftan verilen kilolar yağ değil ,kas ve su kaybı olarak verilmekte diyet bırakıldığında hızlı bir şekilde verilenin iki katı geri alınmaktadır.
LİF HER DERDE DEVA MI ?
Tam buğday unu ve bu undan yapılan ekmek,çavdar,kepekli ekmekler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler karbonhidrat kaynağı olarak tercih edilmelidirler.
Lif/ posayı besinler yolu ile alınız. Lif içeren tabletler ve kapsüller besinlerdekinin yerini tutmaz.
Tahıllar, sebzeler, meyveler ve kurubaklagiller gibi bol lif içeren besinlerin günlük diyetinizde yer almasına özen gösterin.
Kepekli tahıl ürünlerinin kepeksiz unlarla yapılan ürünlerden daha fazla lif içerdiğini unutmayınız.
Meyve suyu yerine meyve yemeyi tercih ediniz. Özellikle kabuklu yenebilen meyveleri soymayınız. Yiyeceklerinize gelişigüzel eklediğiniz kepek kalsiyum, demir ve çinko gibi elzem olan bazı minerallerin dışkıyla atılmasına neden olur.
Sebze-meyve-kurubaklagil ve esmer buğday unundan yapılmış ekmeğin lif içeriği fazladır. Lifli besinler, kalın bağırsaklardan hareketini hızlandırarak kabızlığı önler.
Yiyeceklerinize gelişigüzel eklediğiniz kepek kalsiyum, demir ve çinko gibi elzem olan bazı minerallerin dışkıyla atılmasına neden olur
ÖĞÜN ATLAMAK KİLO VERDİRMEYİ HIZLANDIRIR MI ?
Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayınız.
Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Çünkü atlanan her öğünden sonra diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.
Günlük gereksinmeniz olan besinleri en az 3 öğünde tüketmeye özen gösteriniz.
Günlük besin gereksinmenizi 3 öğünden daha fazla öğünlere paylaştırdığınızda fazladan yiyecek ve içecek tüketmemiş olursunuz.