GIDA ETİKETLERİNİN ANLAMI

0 görüntüleme
Yasal düzenlemeler üreticilerin gıda ürününün içeriği hakkında ve besin etiketlerinde de besin profili hakkında bilgi vermelerini gerektirir. Gıda etiketleri ayrıntılı bakıldığında oldukça değerli bilgiler verir.
Yasal düzenlemeler üreticilerin gıda ürününün içeriği hakkında ve besin etiketlerinde de besin profili hakkında bilgi vermelerini gerektirir. Gıda etiketleri ayrıntılı bakıldığında oldukça değerli bilgiler verir.

Ürünün tüm içeriği içindekiler kısmında sıralanır. Besin değeri etiketi ise ürünün bir porsiyondaki besin değerini detaylı olarak yansıtır. Önce kalori içeriği hakkında ve basilica besin maddeleri hakkında bilgi verilir sonra da bu bilgi referans değerler ya da standart gereksinimlerle kıyaslanır.

Porsiyon büyüklüğünü gözden kaçırmayın. Genellikle belirtilen porsiyon büyüklükleri çoğu insanın yediğinden daha küçüktür. Kaloriler de bir o kadar önemlidir ama miktarı niteliği kadar önemli olmayabilir. Eğer enerji esas olarak sağlıklı yağlardan ve tam tahıllardan alınıyorsa o zaman kalori değerinin yüksek rakamlarda olması sorun değildir. Eğer kaloriler esas olarak ilave şekerden ve doymuş yağlardan kaynaklanmıyorsa o zaman o yiyecek tehlikelidir demektir. Besin değerleri listesi porsiyon başına toplam yağ miktarını da verir. Yağın ne kadarının doymuş ne kadarının doymamış yağ olduğunu görmek çok kolay. Etiket aynı zamanda trans yağlar hakkında da bilgi verir. Aynı zamanda kolesterol bilgilerine de ulaşmak mümkün. Eğer tam tahıl, meyve, sebze alıyorsanız bunlar kolesterol içermez. Unutmayın Amerikan Kalp Derneği günde 300 miligramdan daha az kolesterol tüketilmesini öneriyor.

Eğer beslenmenizde tuzu veya sodyumu kısıtlamanız gerekiyorsa besşn etiketlerinde sodyuma mutlaka bakın. Genel amaçlı beslenme rehberleri günde 1200-1300 mg sodium tüketilmesini özendirir ve üst sınırı 2300 miligram (yaklaşık bir çay kaşığında bulunan miktar) olarak belirler. Toplam karbonhidratta ise tam tahıllara vurgu yapmak çok daha doğru olur. Etikette şeker yazmaması o üründe şeker olmadığını göstermiyor. “Yarı beyaz şeker, rafine şeker, şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, susuz dekstroz, fruktoz şurubu, mısır şurubu, maltoz şurubu ve ham kamış şekeri” gibi ifadeler o üründe şeker olduğunun bir göstergesi. Besin etiketinde 100 gram ürün içerisinde 10 gramdan fazla şeker olması gıdanın çok şekerli olduğu anlamına gelmektedir.

Uzm.Dyt.Olcay Barış
BEDEN KİTLE ENDEKSİ
cm
kg
ETKİNLİKLER
Senpilickadinlarkulubu olarak bir ay önce başlattığımız ve sitemize üye olan ilk " 100 kişiye 100 adet Piknik Örtüsü" kampanyasının talihlileri belli oldu...
ÜYELİK