Saçınız, cildiniz büyük oranda proteinden oluşur. Kaslarınız, kanınızdaki oksijen taşıyıcı hemoglobin ve size hayatta ve hareketli tutan bir çok enzim de. Bedeniniz en az on bin proteine ev sahipliği yapabilmekte.
Saçınız, cildiniz büyük oranda proteinden oluşur. Kaslarınız, kanınızdaki oksijen taşıyıcı hemoglobin ve size hayatta ve hareketli tutan bir çok enzim de. Bedeniniz en az on bin proteine ev sahipliği yapabilmekte.Protein alımı genellikle kalp hastalığının, çocuklarda diyabetin, obezliğin ve gastrointestinal bozuklukları olumlu yönde etkileyebiliyor. Ama protein konusunda aşırıya gitmek de sağlıklı değildir. Meyve, sebze ve tahıllardan uzak durarak proteinlerden alamayacağınız lif, vitamin ve diğer fitokimyasallardan uzak kalırsınız. Doymuş yağ oranı az, yüksek proteinli gıdalar seçmek hem kalbiniz hem sağlığınız için iyidir.
Protein ve kalp hastalığı
Karbonhidratı azaltıp karbonhidrattan alınan kalorinin yerine proteinden alınan kaloriyi koymak triglierid düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu durum aynı zamanda kalp hastalığı açısından yararlı olacak ve koruyucu kolesterol tipi olan HDL’yi arttıracaktır.
Protein ve diyabet
Beslenmedeki protein miktarının tip2 diyabet gelişimi üzerinde birebir etkisi görünmese de kan şekerini dengeleyici özelliği ile proteinler her zaman karışımıza çıkıyor.
Kilo alıp verme problemlerinde, sindirim bozukluklarında, yaşlılığa bağlı hastalıklarda kalsiyumun ve proteinin önemi büyük. Alerjik reaksiyonlarda ise genellikle yumurta, balık, süt, yer fıstığı, fındık ve soya fasülyesi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.
Protein ve kanser
Az ya da çok protein yemenin insanlarda kanser riskini etkilediğine dair sağlam bir kanıt yok. İleriye yönelik muhtelif araştırmalar proteinin yapı taşlarından metionin yönünden zengin beslenmenin kolon ve muhtemelen meme kanseri riskini azaltabileceğini ileri sürüyor.
Uzm.Dyt.Olcay Barış