Parmaklarımızın ucunda bulunan tüm bilgilere rağmen, çoğu insan bugün hala gıdalarımızda birçok zehirli madde olduğunu anlamıyor veya önemsemiyor. Gıda katkı maddeleri ve kimyasallar, ağır işleme ile birleştiğinde, aslında yiyeceğin tüm orijinalliğini bozuyor.
Kimyasal olarak doldurulmuş bir gıda vücutta toksin gibi davranır ? ve bu sadece boş kalori değildir ? bu gıdalar metabolizma ve genel sağlığımıza zarar verir ve hormonal dengesizlik, iltihaplanma, hücre hasarı ve kötü sağlık gibi sorunlara neden olur.
Unutmayın, vücudunuza aldığını herşeyden siz sorumlusunuz. Aşağıdaki 5 maddeyi paketlerin üzerinde görüyorsanız kesinlikle almamalısınız.
- Yapay Renkler
Birden fazla çalışma yapay renklerin potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor. Avrupa Birliği boyunca suni gıda renkleri içeren hemen hemen tüm gıdalar, ?çocuklarda aktivite ve dikkat üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir? şeklinde bir uyarı ile etiketlendi.
Gıda boyalarının dokuzunda sağlık sorunları bulunuyor. Özellikle mavi, yeşil, kırmızı ve sarı, adrenal, böbrek, tiroid, mesane ve beyin kanseri ile ilişkilendirilmiştir ve çocuklar için potansiyel olarak zararlı oldukları düşünülmektedir.
ABD'de en yaygın kullanılan ve tüketilen yapay renk olan kırmızı farelerde immün sistem tümörlerinin görünümünü hızlandırabilir, ayrıca çocuklarda hiperaktiviteyi tetikleyebilir.
- BHA & BHT gibi Kimyasal Koruyucular
Ulusal Sağlık Enstitüsü, bütillenmiş hidroksianisol (BHA) ve bütillenmiş hidroksitolüenin (BHT) ?insanın kanser olması için makul olarak beklenen? olduğunu belirtmektedir. Halen BHA ve BHT, tahıl, patates cipsi, hazır patates gibi gıda maddelerinden bulunmaktadır. Ayrıca kuru içecek karışımları, korunmuş etler ve hatta birada var.
Gıdaların raf ömrünü uzatan çoğu kimyasal koruyucu, alerjilerden kansere kadar olan sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Özellikle BHA ve BHT, beynin nörolojik sistemi, değişen davranışları ve daha yüksek kanser riski üzerinde zararlı etkilerle ilişkilidir.
- Yapay tatlandırıcılar
Sakarin, aspartam ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar, metabolizmaya düz şekere göre daha fazla zarar verdiğine inanılmaktadır. Karaciğere büyük bir yük yükler, gerekenden daha fazla çalışmasına neden olur ve birçok kişi suni tatlandırıcılar ile içeceklerin içilmesinin kilo vermelerine yardımcı olacağına inanırlar, aslında kilo vermeyi zorlaştırır.
Araştırma ayrıca, yapay tatlandırıcıların sadece dünyadaki obezite salgınlarına değil, aynı zamanda tip 2 diyabetin hızla artmasına neden olduğunu göstermektedir.
- Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu
Yüksek fruktozlu mısır şurubu veya HFCS, mısırdan çıkarılan yüksek oranda işlenmiş, rafine edilmiş bir şekerdir. Atıştırmalık barlarda, şekerlemelerde, sodalarda, işlenmiş tahıllarda, dondurmalar, çeşnilerde ve diğer pek çok gıdada bulunur. HFCS'nin diyabet, metabolik sendrom ve obeziteye önemli ölçüde katkıda bulunduğu bilinmektedir .
- Trans yağlar ve hidrojene yağlar
Trans yağlar, sıvı bitkisel yağlara hidrojen eklenerek onları daha katı hale getiren endüstriyel bir işlemdir. Gıda üreticileri tarafından ucuz ve uzun ömürlü olduğu için kullanılır. Birçok restoran, fritözde üst üste kullanılabilecekleri için trans yağ içeren yağlar kullanıyor.
Trans yağ, sağlık uzmanlarının çoğunluğu tarafından yiyebileceğiniz en kötü yağ türü olarak kabul edilir. Diğer yağlarının aksine, trans yağ LDL veya ?kötü? kolesterolü artırır ve HDL veya ?iyi? kolesterolü düşürür. Ama trans yağ sadece kalp sağlığına zarar vermez, prostat ve meme kanseri riskini arttırır.