VEJETARYEN BESLENME AKIMI

0 görüntüleme
Vejetaryen tipi beslenen kişiler hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmiyor. Ancak tüm vejetaryenler aynı şekilde beslenmiyor. Mesela et, balık, tavuk, hindi yemediği halde süt ve süt ürünleri tüketenler lakto-vejetaryen, yumurtayı tercih edenler ise lakto-ovo vejetaryen oluyor. En katı vejetaryenler veganlar ise bal dahil hiçbir hayvansal gıda yemiyor, tamemen bitkisel kaynaklarla besleniyor.
Vejetaryen tipi beslenen kişiler hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmiyor. Ancak tüm vejetaryenler aynı şekilde beslenmiyor.  Mesela et, balık, tavuk, hindi yemediği halde süt ve süt ürünleri tüketenler lakto-vejetaryen, yumurtayı tercih edenler ise lakto-ovo vejetaryen oluyor. En katı vejetaryenler veganlar ise bal dahil hiçbir hayvansal gıda yemiyor, tamemen bitkisel  kaynaklarla besleniyor.

 

Amerika’da yaklaşık bir milyondan fazla vegan olduğu biliniyor ancak ülkemizde bu konuyla ilgili net bir çalışma yok.

 

 

Vejetaryenler için protein kaynakları

 

Besinler, içerdikleri protein miktarı ve kalitesi açısından farklılıklar gösterirler. Hayvansal kaynaklı besinler, proteinin yoğun kaynaklarındandır. Vejetaryenler hayvansal kaynaklı proteinleri tüketmezler. Bitkisel kaynaklı besinler arasında kurubaklagiller, soya, yağlı tohumlar vardır. Tahıl ürünleri de bitkisel proteinlere katkıda bulunur. Vejetaryenlerin günlük alması gereken protein miktarı kilogram başına 1 gram/kilogramdır.

 

Vejetaryenler için öneriler

Tüm besin öğelerini vücudunuza alabilmek için besin çeşitliliğini sağlamayı unutmayınız.
Et yerine geçen yumurta, kurubaklagiller ve soya, kabuklu meyveler, yağlı tohumlardan yeterince tüketiniz.
Hiçbir hayvansal besini yemiyorsanız soya sütü; peynir, yumurta tüketebilirsiniz.
Balık tüketmeyen bir vejetaryenseniz diyetinize mutlaka kurubaklagilleri ve sert kabuklu meyveleri ekleyiniz.
Süt ve yumurta bulunmayan vejetaryen tipi besleniyorsanız diyetinizin yeterli kalsiyum, demir ve B12 vitamini sağladığından emin olunuz.
Her gün B12 vitamininin en iyi kaynağı olan besinlerden en az 3 porsiyon tüketmeye özen gösteriniz.
Hiç hayvansal besin tüketmiyorsanız B12 vitamini, kalsiyum ve demir alımını sağlamak için hekiminiz ve diyetisyeninizle görüşüp gerekirse takviye alınız.
Yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz. Kilogram başına en az 30 mL su içiniz.
Özel durumu olan bebek, çocuk, ergen, yaşlı, eve bağımlı birey ve sporcu iseniz ve vejetaryen tipi besleniyorsanız yeterli ve dengeli beslenebilmek için diyetisyenden mutlaka yardım alınız. 
BEDEN KİTLE ENDEKSİ
cm
kg
ETKİNLİKLER
Senpilickadinlarkulubu olarak bir ay önce başlattığımız ve sitemize üye olan ilk " 100 kişiye 100 adet Piknik Örtüsü" kampanyasının talihlileri belli oldu...
ÜYELİK